Soorten paddenstoelen met naam in 2021 Full Guide

Soorten paddenstoelen met naam Er zijn veel verschillende soorten champignons die bij elke smaak passen. Ze zijn er in verschillende vormen, maten en kleuren, waardoor ze soms moeilijk te herkennen zijn. Enkele veel voorkomende soorten zijn de Amanita Muscaria (ook bekend als vliegenzwam), de Shiitake paddenstoel en de Morel paddenstoel. De meest voorkomende paddenstoelensoort die in de supermarkt te vinden is, is de knoppaddenstoel.

Er zijn mensen onder ons die het niet erg vinden om risico’s te nemen in het leven, maar als het op onze voeding aankomt – nou ja, laten we maar zeggen dat er een tijd en plaats is. Het mooie van eten is echter altijd geweest dat je het nooit weet totdat je het geprobeerd hebt, dus wat hebben sommige nieuwe dingen voor mij! De laatste tijd gaat mijn voorkeur uit naar fruitige trifles of geschaafde spruitjessalades, omdat ze allebei op zichzelf al heerlijk genoeg klinken zonder al die extra smaken, wat minder calorieën betekent en toch nog lekker (plus deze recepten zijn niet moeilijk). Dus de volgende keer dat je op een evenement bent raad ik je aan er een uit te proberen, want niets smaakt beter dan iets vers gemaakt door iemand anders

Soorten paddenstoelen

Verschillende categorieën paddestoelen:

  • Gekweekte Champignons

Je kunt een aantal verschillende soorten paddenstoelen vinden bij je plaatselijke kruidenier, maar er is ook de mogelijkheid om ze zelf te kweken. Gekweekte paddestoelen worden commercieel gekweekt en dat al eeuwenlang! Een van de manieren waarop boeren dit met succes doen op hun low-tech boerderijen is door stro of zaagsel met uniforme materiaalafmetingen te gebruiken om zo uniforme vruchtlichamen te produceren die kwaliteitsnormen garanderen voor alle producten van een individuele patch (of partij).

  • Wilde paddestoelen

Wilde paddestoelen zijn paddestoelen die in de natuur worden geoogst. Sommige soorten groeien alleen op levende wortelsystemen van bepaalde bomen, of hebben andere kenmerken waardoor ze bijna onmogelijk te kweken zijn in een grootschalige landbouwomgeving en daarom worden ze meestal beschouwd als “wilde” paddestoelen in plaats van gecultiveerde soorten. Er zijn er echter heel wat! Truffels groeien bijvoorbeeld onder eikenbomen – als je er toevallig een tegenkomt tijdens het foerageren, kun je hem waarschijnlijk het beste gewoon opeten, omdat deze soort niet veel zonlicht nodig heeft, maar wel af en toe wat vocht (wekelijks vernevelen). Morieljes komen vaak voor in de buurt van watermassa’s, waar ontbindend organisch materiaal zorgt voor gratis voedselbronnen zoals fosfaationen die de stofwisseling van de schimmelgroei voeden; cantharel

  • Medicinale paddestoelen

Van medicinale schimmels is wetenschappelijk bewezen dat zij een aantal voordelen en toepassingen bieden. Daartoe behoren de behandeling van kanker, de verlaging van het cholesterolgehalte in de bloedbaan (een belangrijke risicofactor voor hartziekten), antibacteriële stoffen die kunnen vechten tegen diverse soorten bacteriën of virussen, waaronder H1N1-griepvirus-AIDS-gerelateerde longontstekingskiemen Herpes Simplex type I-infectie chlamydia trachomatis bacteriële infecties E coli O157ECHEJL4 Campylobacter Jejuni Enterococcen Staph Aureus Streptococcus Pyogenes gramnegatieve staven staafjes bacillus subtilis groep A-strep-stam

  • Psychoactieve paddestoelen

Het gebruik van psychoactieve paddestoelen is in veel landen illegaal. Het hoofdingrediënt van deze soorten, psilocybine (een natuurlijk voorkomende chemische stof) kan een verscheidenheid aan effecten veroorzaken, van verhoogde visualisatievaardigheden tot hallucinaties, waardoor ze zeer krachtig zijn en al sinds de begindagen door spiritualisten worden gebruikt als een alternatieve methode bij stress

Een breed scala aan studies heeft aangetoond dat mensen die regelmatig mediteren veel paddestoelen gebruiken – één studie toonde aan dat meer dan de helft (55%) al minstens één soort had geconsumeerd!  En als dit nog niet genoeg bewijs is, dan duurt het slechts 30-45 minuten na het eten van je magische koekje totdat alle tekenen wijzen in de richting van een hoger bewustzijn

  • Giftige paddestoelen

De gevolgen van giftige paddenstoelen kunnen uiteenlopen van het simpelweg erg ziek maken tot het veroorzaken van onomkeerbare schade. De beste manier om paddenstoelenvergif te vermijden is ze positief te identificeren alvorens ze te eten, maar sommige soorten lijken zo sterk op eetbare soorten dat ze vaak worden geconsumeerd zonder dat iemand het beseft!

12 meest voorkomende Soorten paddenstoelen:

Portobello-paddestoelen

De portobello paddestoel is een soort agaricus bisporus, ook bekend als “de bosmens” omdat hij traditioneel alleen uit de diepten van de Italiaanse bossen werd gehaald. Dankzij zijn grote omvang en vlezige smaak kunnen deze paddenstoelen voor allerlei dingen worden gebruikt, van sandwiches of pizzabodems tot pastasauzen!

Cremini Paddenstoelen

De cremini paddestoel is gewoon een oudere versie van de knop champignon. Het interessante aan deze twee soorten is dat ze verschillende smaken hebben; veel mensen zeggen dat het smaakprofiel verandert naargelang van waar je je in Europa of Noord-Amerika (Amerika) bevindt.

Maitake Paddenstoel

De grifola frondosa soort staat ook bekend als “boskip”, en wordt al eeuwenlang gebruikt in de traditionele Chinese, Japanse keuken. Hij groeit aan de voet van eikenbomen op zure grond met een hoge vruchtbaarheidsgraad – wat hem bijzonder geschikt maakt om onder eikenbomen zelf te groeien! Voeg deze paddenstoelen toe aan pizza of ramen noedels als je op zoek bent naar iets hartigs zonder te zwaar te leunen op vlees toppings zoals veel populaire vegetarische alternatieven tegenwoordig doen (denk Beyond Burger).

Maitake wordt gekweekt door er boomstammen overheen te leggen alvorens er delen uit te snijden; dit zorgt voor een betere opbrengst omdat er minder concurrentie is tussen dicht op elkaar gegroeide planten dan anders op natuurlijke wijze het geval zou zijn…

Knop Paddenstoelen

Agaricus bisporus, de meest populaire paddenstoel in Amerika dankzij zijn milde smaak en neiging te mengen met welk gerecht hij ook wordt toegevoegd. Smeer er gesauteerde witte wijnboter op voor een extra rijk bijgerecht!

Egel Paddestoel

De hydnum repandum wordt ook wel “zoetekauw” genoemd en is gemakkelijk te herkennen aan zijn gele of oranje kapje, tandachtige onderkant en fruitige geur. Na het wassen kunt u ze in boter bakken voor een heerlijke traktatie!

Morel Paddenstoelen

Morchella paddestoelen zijn een van de meest populaire wilde paddestoelen in de Franse keuken. Ze hebben een aardse, nootachtige smaak die elders moeilijk te vinden is – en zelfs mensen die denken dat ze niet van paddenstoelen houden, vinden deze soort over het algemeen lekker!

Shiitake paddestoel

De lentinula edodes paddenstoelensoort wordt vaak gebruikt in de Aziatische keuken. De lange stengels -met bovenop een donkerbruine, paraplu-achtige hoed- worden bij de bereiding verwijderd omdat ze te taai zijn om te kauwen en verwondingen kunnen veroorzaken als ze rauw worden gegeten!

Eekhoorntjesbrood

Boletus edulis, of “porcino” paddestoelen worden over het algemeen in het bos gevonden en vormen vaak een roodbruine hoed bovenop witte stengels. Ze kunnen worden gebruikt voor gerechten zoals risotto’s met hun vlezige textuur die perfect is wanneer ze in net genoeg hoeveelheid worden toegevoegd om al het andere te laten opvallen!

Kreeft Champignons

Hypomyces lactifluorum is een schimmel die paddenstoelen aantast en gemakkelijk te herkennen is aan zijn felrode kleur, garnaalachtige geur als hij gekookt wordt, en zeevruchtensmaak. Maar wat als we je vertellen dat het niet echt een paddenstoel is? Deze heerlijke paddenstoel wordt in China al eeuwenlang gebruikt als medicijn vanwege het hoge amylase gehalte (een enzym) dat in de paddenstoel zit en dat zetmeel afbreekt tot suikers zodat je lichaam iets heeft om mee te werken in moeilijke tijden! Je kunt deze beestjes ook lekker samen met witte wijn bakken – de complexe smaken gaan wonderwel samen.”

De bijzondere eigenschappen van Hypomyces Lactiflourum maken het gemakkelijk genoeg ̵

Enoki Paddenstoel

De flammulina velutipes is een soort zwam die groeit op boomstammen en boomstammen. Hij wordt al vele jaren in de Japanse keuken gebruikt, meestal als topping voor soep of noedels om de smaak te versterken zonder vloeistof toe te voegen, in tegenstelling tot andere ingrediënten die dat vroeger gemakkelijk genoeg hadden gedaan, maar hij doet het ook goed in salades!

Cantharel Paddestoelen

Cantharellus cibarius zijn schimmels die groeien in de vorm van waaiers en verschillende kleuren hebben, van oranje tot geel of wit. Ze hebben een fruitige geur, maar hun smaak is meer aards waardoor ze perfect zijn voor stoofschotels en soepen, maar ook gebakken in boter; je kunt ze ook alleen eten als ze vers zijn!

Clamshell Champignons

Dit type paddenstoel groeit vaak in klompjes en heeft een knapperige textuur. Hij is perfect te combineren met visgerechten, want hij smaakt naar vis!

 

Leave a Comment