Is verzadigd vet gezond in 21st Century? Easy Guide

Is verzadigd vet gezond Inhoudelijk gezien zijn verzadigde vetten in wezen vetdeeltjes die geen tweevoudige verbindingen hebben tussen koolstofatomen omdat ze verzadigd zijn met waterstofdeeltjes. Verzadigde vetten zijn meestal vast bij kamertemperatuur. Verzadigde vetten komen normaal gesproken voor in tal van voedselbronnen. Het grootste deel komt in wezen uit dierlijke bronnen, waaronder vlees en zuivelproducten. Voedselbronnen met verzadigd vet zijn: vet vlees, lamsvlees, varkensvlees, gevogelte met huid, rundvlees (vet), reuzel en room, boter, kaas en andere zuivelproducten die zijn geproduceerd met volle of minder vet (2%) melk. Evenzo kunnen veel bereide producten en aangebraden voedselvariëteiten onmiskenbare hoeveelheden verzadigde vetten bevatten. Sommige plantaardige oliën, zoals palmolie, palmolie en kokosolie, bevatten eveneens voornamelijk verzadigde vetten, maar geen cholesterol.

Is verzadigd vet gezond

Is verzadigd vet gezond? Verzadigde vetten:

Is verzadigd vet gezond?

Hoewel onderzoek aantoont dat het eten van een paar soorten voedsel met veel verzadigd vet het welzijn ongunstig kan beïnvloeden, kunnen deze gegevens niet worden samengevat tot alle voedselbronnen die verzadigd vet bevatten. Een eetregime met veel verzadigde vetten zoals goedkoop voedsel, aangebraden producten, zoete bereide producten en verwerkt vlees zal waarschijnlijk het welzijn op unieke wijze beïnvloeden, in tegenstelling tot een eetroutine die rijk is aan verzadigde vetten zoals volvette zuivel, gras – zorgde voor vlees en kokos.

Een ander probleem ligt in het zich uitsluitend richten op macronutriënten en niet op het totale eetregime. Ongeacht of verzadigd vet het ziekterisico vergroot, hangt waarschijnlijk af van de voedselvariëteiten waarmee het wordt vervangen – of wat het vervangt – en in het algemeen de kwaliteit van het eten van routine. Als zodanig kunnen enkelvoudige supplementen niet worden verweten voor ziekteverplaatsing. Mensen verbranden niet door vet of alleen koolhydraten. Misschien worden deze macronutriënten samengevoegd via doorbrandende voedselbronnen die een combinatie van macronutriënten bevatten. Evenzo, als je je alleen richt op individuele macronutriënten, in tegenstelling tot het eetregime, wordt er in het algemeen niet nagedacht over de effecten van voedingsbestanddelen, zoals toegevoegde suikers, die het welzijn negatief kunnen beïnvloeden.

Manier van leven en erfelijke variaties zijn belangrijke risicofactoren waarmee ook rekening moet worden gehouden, aangezien is aangetoond dat beide van invloed zijn op het algemeen welzijn, voedingsbehoeften en ziekterisico. Omega-6-vetzuren zijn eveneens in verband gebracht met de verzekering tegen hart- en vaatziekten. Voedselvariëteiten die rijk zijn aan bijtende linolzuur en andere omega-6-vetzuren bevatten plantaardige oliën zoals saffloer-, soja-, zonnebloem-, pecannoot- en maïsoliën.

Gezonde enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetten:

Geweldige vetten komen meestal van groenten, noten, zaden en vis. Ze variëren van verzadigde vetten doordat ze minder waterstofjota’s aan hun koolstofketens hebben. Gezonde vetten zijn vloeibaar bij kamertemperatuur, niet sterk. Er zijn twee algemene classificaties van nuttige vetten: enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetten.

Enkelvoudig onverzadigde vetten:

Op het moment dat je je brood in olijfolie dompelt in een Italiaans café, krijg je voor het grootste deel enkelvoudig onverzadigde vetten. Het resultaat is dat het twee waterstofjota’s minder heeft dan verzadigd vet en een draai aan de dubbele beveiliging. Dit ontwerp houdt enkelvoudig onverzadigde vetten vloeibaar bij kamertemperatuur. De onthulling dat enkelvoudig onverzadigd vet stimulerend zou kunnen zijn, kwam uit de Seven Countries Study in de jaren zestig. Het ontdekte dat mensen in Griekenland en verschillende delen van het Middellandse Zeegebied een laag tempo van hart- en vaatziekten op prijs stelden, ondanks een vetrijke eetroutine. Het primaire vet in hun eetroutine was echter niet het verzadigde vet van dieren dat de basis was in landen met een hoger tempo van hart- en vaatziekten. Het was olijfolie, die voornamelijk enkelvoudig onverzadigde vetten bevat. Deze ontdekking zorgde voor een golf van belangstelling voor olijfolie en de ‘mediterrane eetroutine’, een manier van eten die tegenwoordig als een versterkende beslissing wordt beschouwd.

Hoewel er geen dagelijkse toelating van enkelvoudig onverzadigde vetten is, stelt het Institute of Medicine voor om ze te gebruiken, zoveel als redelijkerwijs kan worden verwacht, naast meervoudig onverzadigde vetten om verzadigde en transvetten te vervangen.

Meervoudig onverzadigde vetten:

Maïsolie, zonnebloemolie en saffloerolie zijn reguliere modellen van meervoudig onverzadigde vetten. Dit zijn fundamentele vetten. Dat betekent dat ze nodig zijn voor typische lichaamswerk, maar je lichaam kan ze niet maken. Langs deze lijnen zou je ze uit voedsel moeten halen. Meervoudig onverzadigde vetten worden gebruikt om cellagen en de bekleding van zenuwen te fabriceren. Er zijn twee fundamentele soorten meervoudig onverzadigde vetten: omega-3-vetzuren en omega-6-vetzuren. De getallen verwijzen naar de afstand tussen het begin van de koolstofketen en de primaire tweevoudige binding. De twee soorten bieden medische voordelen.

Het eten van meervoudig onverzadigde vetten in plaats van verzadigde vetten of uitzonderlijk geraffineerde koolhydraten verlaagt het destructieve LDL-cholesterol en verbetert het cholesterolprofiel. Het brengt bovendien vette oliën naar beneden. Grote bronnen van omega-3-vetzuren bevatten vette vis zoals zalm, makreel en sardines, lijnzaad, pecannoten, koolzaadolie en ongehydrogeneerde sojaolie. Omega-3-vetzuren kunnen hart- en vaatziekten en beroertes helpen voorkomen en zelfs behandelen. Naast het verminderen van de belasting van de bloedsomloop, het verhogen van HDL en het verminderen van vetstoffen, kunnen meervoudig onverzadigde vetten helpen voorkomen dat dodelijke hartritmes ontstaan. Proof beveelt bovendien aan dat ze kunnen helpen bij het verminderen van de behoefte aan voorschriften voor corticosteroïden bij personen met reumatoïde gewrichtsontsteking. Studies die omega-3 vetzuren in verband brengen met een breed scala aan andere welzijnsverbeteringen, waaronder het verminderen van het risico op dementie, zijn onzeker, en sommige hebben significante gebreken, zoals blijkt uit een efficiënte controle van het bewijs door het Agentschap voor Onderzoek en Kwaliteit in de Gezondheidszorg.

Samenvatting:

Verzadigde vetten worden al geruime tijd als ongewenst beschouwd. Onderzoek onder eb en vloed bevestigt echter de manier waarop voedzame, vetrijke voedselbronnen zonder twijfel kunnen worden opgenomen als onderdeel van een solide, uitgebalanceerde eetroutine. Hoewel voedingsonderzoek in het algemeen gericht zal zijn op individuele macronutriënten, is het onmiskenbaar meer ondersteunend om in te zoomen op de eetroutine in het algemeen met betrekking tot algemeen welzijn en anticipatie op ziekte. Verwacht wordt dat toekomstige, zeer geplande onderzoeken het uitzonderlijk verwarrende verband tussen individuele macronutriënten en het algemeen welzijn, inclusief verzadigd vet, volledig zullen begrijpen. Wat in ieder geval bekend is, is dat na een eetregime dat rijk is aan volledige, natuurlijke voedselvariëteiten over het algemeen belangrijk is voor het welzijn, waarbij je weinig aandacht schenkt aan het voedingsvoorbeeld dat je besluit te volgen.

Leave a Comment