Giftige planten voor katten Easy to Understand The Science 2021

Giftige planten voor katten  Het houden van huisdieren zoals katten is heel gebruikelijk bij mensen. Kattenbezitters voeden hun katten op als kinderen. Veel eigenaren van gezelschapsdieren houden echter gewone planten in huis zonder te beseffen dat ze giftig zijn voor katten. Niet elk van hen zal dodelijk zijn wanneer ze worden gebeten of gegeten, maar sommigen kunnen je geliefde kattengenoot executeren. Verwacht nooit dat een kat instinctief zal doen wat nodig is om geen giftige plant te eten – overal worden katten heel regelmatig naar de dierenarts gereden en ervaren schade als een onmiddellijke nawerking van het bijten op of het eten van giftige planten. Het zal je verbazen dat de meeste planten die vroom zijn voor de katten heel gewoon zijn. We gebruiken deze planten meestal in onze tuinen.

Giftige planten voor katten

Giftige planten voor katten: deze kun je beter niet in huis halen:

In dit artikel willen we een groot aantal van de meest bekende planten opsommen die gezondheidsrisico’s voor katten vormen, zodat u kunt garanderen dat u ze niet in huis haalt. Als u vanaf nu een van deze in uw huis heeft, kan het een slimme gedachte zijn om ze te elimineren. Een aanzienlijk aantal van deze soorten wordt gewoonlijk als kamerplant gehouden, dus we speculeren dat sommige als een schok zullen komen voor onwetende kattenbezitters.

Lelie

Voor katten is dit een bloem. Lelies, waaronder daglelies, tijgerlelies, paaslelies en nog wat, zijn ongelooflijk giftige plantvoorspellingen en kunnen intense nierteleurstelling veroorzaken. Alle delen van de plant zijn gevaarlijk: bloemblaadjes, bladeren, stengel en stof. Inderdaad, zelfs het water waarin lelies hebben gezeten, kan vergiften bevatten. Gewoon een beperkte hoeveelheid van een van deze kan dodelijk zijn voor katten, dus als je zelfs maar speculeert dat je kat lelies heeft gegeten, neem dan onmiddellijk contact op met je dierenarts.

Cyclamen

In beperkte hoeveelheden kan deze prachtige winterbloeiende kamerplant kwijl- en maagklachten veroorzaken. Als een kat grotere sommen eet, vooral van de knollen (het dikke stukje wortel dat achter een bloembol aanloopt), lopen ze het risico op hartproblemen en epileptische aanvallen.

Narcissen, Tulpen en Hyacinten

Hoewel elk stuk van deze planten maagverrassing kan veroorzaken bij katten, vertegenwoordigen de bollen de meest gevaarlijke. Alle individuen van de familie Amaryllidaceous, die talrijke beroemde lentebloesems bevat, kunnen hartritmestoornissen en ademhalingsproblemen veroorzaken bij katten die de bollen eten. Zorg ervoor dat er geen ongeplante bollen rondslingeren waar nieuwsgierige katten ze kunnen ontdekken.

Sagopalm

Sagopalmen zijn cycaden, maar hun gelijkenis met echte palmen maakt ze tot reguliere kamerplanten. Tragisch genoeg zijn ze ondoorgrondelijk giftig voor katten. Gewoon op de bladeren bijten kan ernstige leverschade veroorzaken en in de regel overlijden. Andere verwante palmvarens (zoals kartonnen palmen) zijn even gevaarlijk, waarbij de zaden het grootste gevaar vormen.

Kalanchoë

Hoewel het misschien niet de meest risicovolle voorspelling is, is kalanchoë een reguliere kamerplant die een maagbom kan veroorzaken, dus het is belangrijk. Deze heerlijke, ook wel de moeder van miljoenen genoemd, kan in ongewone gevallen zelfs ongewone hartmuzikaliteit redeneren. Houd kalanchoëplanten goed buiten het bereik van katten in uw huis.

Dieffenbachia

Meestal bekend als een idiote stok, is deze tropische plant, ontwikkeld voor zijn blad, normaal in kamerplantenassortimenten. Katten die op de bladeren bijten, zullen te maken krijgen met orale pijn en uitzonderlijk veel eten, onredelijk kwijlen en groeien, wat problemen kan veroorzaken bij het slikken of ontspannen.

Herfstkrokus

Probeer de herfstkrokus niet te verwarren met zijn lenteneef, Crocus vernus. C. autumnale, die in de herfst ontkiemt, zoals de naam al doet vermoeden, is verreweg het gevaarlijkst. Katten die krokus tijdens de oogst binnenkrijgen, kunnen ernstige maagklachten krijgen, naast lever- en nierfalen, toevallen en zelfs overlijden. (Crocus sativa, die is ontwikkeld om het stof voor saffraan te oogsten, wordt soms ook “herfstkrokus” genoemd. C. sativa kan een lichte maagverrassing veroorzaken, maar is niet zo giftig.)

Azalea/Rhododendron

Hoewel deze enorme struiken over het algemeen buiten worden ontwikkeld, worden in sommige gevallen meer bescheiden planten als kamerplanten gebruikt. Alle planten in deze familie bevatten vergiften die verschillende manieren kunnen beïnvloeden, waaronder het maag-, cardiovasculaire en sensorische systeem. Kleine innames kunnen af ​​en toe dodelijk zijn, dus het is ideaal om deze plant uit de buurt van katten te houden.

Lelietje van dalen

Het is geen echte lelie, maar lelietje-van-dalen zijn nog steeds uitzonderlijk giftige planten voor katten. Katten die het eten, kunnen aritmie, lage hartslag, toevallen en zelfs een trance-toestand ervaren die tot overlijden leidt. Roep je dierenarts meteen op als je denkt dat je kat zelfs maar een klein stukje van deze plant heeft ingenomen.

Welke delen van de plant zijn giftig voor katten?

Als een plant giftig is voor katten, accepteer dan dat alle delen van de plant giftig zijn, hoewel sommige delen van de plant hogere groepen van de toxische standaard kunnen hebben dan andere. Giftige porties kunnen van plant tot plant sterk veranderen. Soms kan het innemen van een beperkte hoeveelheid verwoestende resultaten hebben, terwijl katten over het algemeen aan veel verschillende planten kunnen worden gepresenteerd voordat de symptomen ontstaan

Veelvoorkomende symptomen om op te letten:

Aangezien veel planten verergeren, zullen de meeste symptomen die worden gezien het gevolg zijn van last of irritatie, zoals roodheid, groei of irritatie van de ogen, huid of mond. Wanneer diepere delen van het maag-darmpakket, vergelijkbaar met de maag en het spijsverteringskanaal, verstoord raken, is het waarschijnlijk dat ze gaan spugen en darmen verliezen. Als de toxische richtlijn een specifiek orgaan rechtstreeks beïnvloedt, zullen de waargenomen symptomen worden geïdentificeerd met dat orgaan. Bijvoorbeeld:

  • Ademhalingsmoeilijkheden (als de vliegroutes worden beïnvloed)
  • Kwijlen of moeite met slikken (als de mond, keel of keel wordt beïnvloed)
  • Braken (als de maag of kleine spijsverteringskanalen worden beïnvloed)
  • Diarree (als de kleine spijsverteringskanalen of dikke darm worden beïnvloed)
  • Overmatig drinken en plassen (bij aantasting van de nieren)
  • Snelle, matige of onvoorspelbare hartslag en tekortkoming (als het hart wordt beïnvloed)

Overzicht:

Normale kamerplanten – en een paar andere die je misschien in huis haalt – kunnen gevaarlijk zijn voor het welzijn van je huisdieren, zoals aloë, azalea, chrysant, hyacinten, lelie, marihuana, maretak, rododendron, sagopalm, tulp, enz.

Leave a Comment